Opis tekmovalne zvrsti IPSC

SDT je polnopravni član Slovenske zveze za praktično streljanje (SZPS), ki je bila ustanovljena 9. marca 1994.

SZPS je krovna strelska zveza praktičnega streljanja v Sloveniji, ki deluje pod okriljem mednarodne zveze IPSC, ki ta strelski šport regulira na svetovni ravni. Tekmuje se tako s kratkocevnim orožjem kot tudi z dolgocevnim orožjem (puška, šibrenica).
IPSC je kratica za; angl. International Practical Shooting Confederation, in je konfederacija strelskih zvez za praktično streljanje.

Pri tem športu, katerega geslo je DVC (Diligentia, Vis, Celeritas), torej natančnost, moč, hitrost, gre za dinamičen prikaz veščine uporabe orožja večjih kalibrov na zahtevno postavljenih strelskih progah. (oglejte si predstavitveni video društva)
IPSC v obliki, kakršno poznamo danes, obstaja od leta 1976, ko se je vse skupaj začelo v ameriški zvezni državi Missouri. Prvi predsednik konfederacije je postal legendarni Jeff Cooper.

Praktično streljanje se je pojavilo kot odgovor na nerealno statične strelske discipline. Osnovna ideja ustanoviteljev IPSC je bila, da se strelci, ki se srečujejo z orožjem ljubiteljsko ali iz potrebe, naučijo to orožje uporabljati na tekmovanjih, ki bi simulirala dejanske konfliktne situacije z upravičeno samoobrambno rabo orožja. Danes je IPSC ena najhitreje rastočih športnih zvrsti streljanja v svetu, je pa izgubila začetno predvsem samoobrambno noto in se usmerila bolj v športno smer streljanja.
Praktično streljanje je dinamična aktivnost, pri kateri se uporablja strelno orožje in lahko simulira tudi nekatere realne situacije. Tekmovanje je sestavljeno iz različnih prog, ki se od tekmovanja do tekmovanja razlikujejo. Takšna raznolikost ohranja nepredvidljivost praktičnega strelstva in preprečuje, da bi postalo preveč formalno.

Te proge se neke vrste poligon, na katerem se preverja različne veščine tekmovalca. Nekatere proge zahtevajo gibanje in menjavo strelskih položajev, druge proge pa so osredotočene na preverjanje hitrosti in natančnosti tekmovalca. Na progi je možna prisotnost večih tarč na enkrat ali pa tudi premikajoče se tarče. Lepota te aktivnosti je v tem, da se vsak strelec sam odloči, kakšno taktiko bo uporabil pri posameznem strelskem izzivu, kar mu omogoča razvijanje in izboljševanje z vsakim novim tekmovanjem.

Slovenski del organizacije IPSC predstavlja Slovenska zveza za praktično strelstvo,